Beleggers hebben de studentenhuisvesting ontdekt. Ze investeren al meer dan een miljard euro in studentenwoningen. Dat bedrag is nog hoger als de aankopen worden meegerekend die ze deden in samenwerking met ideële studentenhuisvesters als corporatie DUWO en de stichting SSH.
Dat blijkt uit onderzoek naar studentenhuisvesting en naar de eigendom van huurwoningen. Bijna de helft van de 350 duizend uitwonende studenten heeft een particuliere huisbaas. Dit zijn zelden grote verhuurders.
Zo heeft Xior in Nederland inmiddels ruim 3.600 studentenkamers en wil er tenminste 5.500 kamers. Haerzathe heeft bijna 1.500 studentenwoningen in bezit.
DUWO had in de crisis geen geld om bij te bouwen en werkt nu samen met zo’n tien beleggers. Daar zitten pensioenbeleggers bij als Syntrus Achmea en Bouwinvest, maar ook een privaat vastgoedfonds als Haerzathe. DUWO-directeur Heleen de Vreese meldt: ‘Wij hebben gezegd: we zijn niet op aarde om zoveel mogelijk stenen te bezitten. We willen studenten een betaalbaar dak boven hun hoofd geven.’ DUWO heeft daarom de financiële hulp ingeroepen van de beleggers. Zij zijn eigenaar van de gebouwen, DUWO doet het beheer.
Ook SSH ging in zee met beleggers. Het beheert nu het voormalig provinciehuis van Utrecht, De Sterren. Daar wonen inmiddels meer dan 700 studenten. SSH ziet geen probleem. ‘Zolang de woningen maar betaalbaar zijn.’
Vastgoedadviseur Savills stelt in zijn onderzoek naar beleggingen in studentenhuisvesting dat traditionele vastgoedbeleggers de studentenhuisvesting hebben verwaarloosd. Gespecialiseerde partijen doken in het gat van de sterke vraag naar studentenwoningen. De groei van het aantal studenten, naar boven de 700-duizend, zal de komende jaren waarschijnlijk wat afvlakken, maar het percentage buitenlandse studenten zal juist toenemen. En die kunnen niet bij hun ouders blijven wonen en moeten wel huren.
Ook het grote tekort aan ‘gewone’ starterswoningen speelt de beleggers in de kaart. Mensen moeten nu genoegen nemen met een kleine huurwoning, een studio of een kamer. Daarbij stellen zij anders dan vroeger wel prijs op veel gedeelde voorzieningen. Door het vervagen van de grenzen tussen starters- en studentenwoningen maakt dat de doelgroep voor de woningen van beleggers groter.