Beleggen in panden

Investeren in een belegging in vastgoed

Als je spaargeld hebt en de aandelenmarkt te risicovol vindt, is woningen kopen om te verhuren ook een idee om meer rendement op spaargeld te maken. Verhuurde woningen zijn een stabiele belegging waar doorgaans zonder problemen elke maand geld uit komt.

Hoeveel levert het op?

Als je een appartement koopt voor € 250.000 en dat verhuurt voor € 1.700 per maand is het brutorendement al circa 8%. 1.700 maal 12 is ongeveer 20.000 en dat is 8% van 250.000. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld want prijzen van appartementen en ook de huurprijzen verschillen enorm per regio.

Financieren van een belegging in vastgoed

Investeren in vastgoed begint vast met de vraag of je daar wel het geld voor hebt. Een appartement dat je aan een stel kunt verhuren kost tenslotte als snel 250.000 of misschien wel 3 ton.

De meeste mensen hebben een eigen huis en weten niet dat er banken zijn die een verhuurd huis of appartement wel willen financieren. Maar, echter, die zijn er wel degelijk.

Dit soort banken vraagt, als je wilt investeren in vastgoed en financiering wil, meer rente dan een financier voor je eigen woning en kijkt heel goed wie de klant is en of het appartement wel goed te verhuren is. Dat vergt ook een gedegen taxateur die dat aan de bank bevestigt. Ook vragen ze of je wel eigen geld meebrengt. Het is wel de bedoeling dat je zelf ook substantieel risico loopt en de bank niet te veel.

Voor hoeveel verhuren?

Voordat je gaat investeren in vastgoed en een woning of appartement gaat kopen om te gaan verhuren, wil je weten of de huur de kosten wel dekt. Een vriend van mij koopt appartementen in Den Haag met zijn spaargeld, heeft er nu 4 en die verhuurt hij voor naar onze smaak te lage bedragen. Hij heeft een 4-kamerappartement bij de Van Alkemadelaan dat hij heeft gekocht voor 350.000 euro inclusief kosten koper en dat verhuurt hij voor 1.450 euro per maand. De huurder betaalt zelf de energiekosten. De eigenaar betaalt de lasten van de VVE, de vereniging van eigenaren. Die 1.450 euro per maand, maakt per jaar 17.400. Dat is op 350.000, 4,8%. Hij vindt dat mooi, want op de bank krijgt hij niks.

Ferax Vastgoed vindt dat te weinig. Wij hebben managementkosten en wij kijken heel erg goed naar de risico’s van bijvoorbeeld leegstand, wanbetaling, extra onderhoud etc. De particulier belegger kan dat veel beter opvangen omdat die naar de veel langere termijn kan kijken en er wel overheen komt als er eens wat gebeurt.

Nu wil het geval dat als hij 7% wil verdienen, dat dat niet kan in die buurt. Een huur van 2.050 per maand is te veel. Het maximum is 1.800 tot 1.900. Maar dan nog heeft hij een probleem want je kunt huur niet zomaar verhogen. Daar zijn regels voor. Omdat hij al vier jaar geleden heeft verhuurd zit hij nog vast aan de huur van die tijd. En moet hij hopen dat de huurders snel vertrekken.

Inschrijving voltooid!

Bedankt voor uw inschrijving