Wat is de invloed van inflatie, dus prijsstijgingen, op de waarde van vastgoed?
Ons wordt geregeld gevraagd wat de invloed van inflatie is op de waarde van onze beleggingen. We hebben sinds kort weer met substantiële inflatie te maken. Boodschappen worden duurder en benzineprijzen en gasprijzen doen ook goed mee in de inflatiecijfers.
Maar wat heeft die inflatie voor invloed op onze beleggingen? De waarde van verhuurd vastgoed is afhankelijk van de huur. Is de jaarhuur 50.000 euro dan zal een pand 900.000 tot een miljoen euro waarde zijn. Dat is 18 à 20 keer de huur. De huur wordt elk jaar verhoogd met een van de inflatie afgeleid percentage. Dan stijgt de huur en dus ook de waarde van het pand. Dit is in het algemeen en het zal niet onverkort altijd opgaan.
Als belegger wil je je vermogen laten stijgen, maar tenminste dat jouw geld meegroeit met de inflatie en ook genoeg oplevert om de vermogensrendementsheffing te betalen.
Beleggen in vastgoed biedt een bescherming tegen de ontwaarding van geld als gevolg van inflatie. Immers, de huren worden jaarlijks geïndexeerd. En met de hogere huur stijgt de beleggingswaarde van het vastgoed.
Er is ook marktwerking. Meer vraag naar schaarse beleggingen betekent een waardestijging. De factor van hiervoor, 18 tot 20 keer de huur, was een paar jaar geleden 14 tot 16 keer de huur. Sentiment op de markt kan ook veroorzaken dat de waarde daalt. Bij de laatste crisis op de financiële markten was het zo dat, ook als vastgoed flink in waarde daalt, de prijzen weer snel herstelden. Ook geldt dat de huren blijven binnenkomen en stijgen. Dus het rendement blijft overeind, ook al zou een waardedaling optreden.