Het investeren in panden begint bij het eerste pand
Al snel komt u erachter dat er panden worden aangeboden op de markt waar gelijk meer beleggers in vastgoed komen kijken. Er zijn meer kapers op de kust. Het is daarom zaak vooraf voor jezelf te bepalen hoeveel je voor dit pand wilt betalen. Beleggen in panden is niet moeilijk maar je bent niet de enige. Al snel zul je de meeste kijkers wel van gezicht kennen. Beleggen in panden is een aparte bezigheid die niet veel mensen doen, maar het zijn er net genoeg om te spreken van concurrentie. Zodra je weet wat de huur van zo’n pand is en dat kun je alleen weten door erdoorheen te lopen, kun je een bod uitbrengen en over de prijs onderhandelen. Een oude wijsheid is dat de winst aan het begin zit. Als je te veel betaalt, zal je dat altijd blijven achtervolgen.
De koop
Als er overeenstemming is over de prijs dan begint het koopproces pas goed. Er moet een financiering geregeld worden en daarvoor moet een taxatie gebeuren. Als je dat overslaat en met eigen geld koopt, dan is de volgende stap het tekenen van het contract. In dat contract staan allerlei bepalingen die je wel moet kennen om ze te beoordelen. Dat je echt tekent en er in principe aan vastzit weten niet alle beginners. Beleggen in panden moet je niet licht opvatten. ZO zijn er boetes van 10% als je je niet aan de voorwaarden houdt. Een ervaren makelaar of een notaris is hier letterlijk goud waard. Wees je bewust van de risico’s die je loopt.
De overdracht
Als het koopcontract is getekend en nadat de ontbindende voorwaarden zijn afgelopen, wordt het pand bij de notaris met de leveringsakte geleverd en ben je eigenaar. Als er een hypotheeklening is, wordt gelijktijdig ook de hypotheekakte gepasseerd. Notarissen noemen het opstellen van een akte en die laten tekenen door degene die voor hen zit, passeren.
Zelf verhuren of uitbesteden?
Als je zelf de verhuur wilt regelen, komt daar van alles bij kijken.
Dat is bijvoorbeeld het plaatsen van advertenties, afspraken maken met mensen om ze rond te leiden en die mensen screenen. Dat kost al veel tijd en je maakt ook snel fouten uit onervarenheid. Een foute huurder., die er doorheen slipt, bijvoorbeeld. Je moet ook zelf het huurcontract opstellen en tekenen, de sleutel overdragen en samen de woning inspecteren.
Als je een grote belegger wordt en alles zelf doet, zal de fiscus dit als werk gaan zien en de inkomsten in Box 1 willen belasten. Dat is nadeliger dan afrekenen in Box 3. De belastingadviseur kan daar meer over vertellen.
Beter is dit allemaal uit te besteden aan een vastgoedbeheerder. De verhuur op zich kost dan meestal een keer de maandhuur. Verder vraagt zo’n beheerder 3-5% van de huur per jaar om de zaken te begeleiden. Daarvoor doen ze dan ook de financiële verslaglegging en houden ze de huurbetaling in de gaten en zullen ze in actie komen bij achterstanden. Onderhoud en reparaties regelen ze ook voor je maar je betaalt daar wel zelf voor natuurlijk.
Heb je het beheer uitbesteed, dan hoef je zelf vrij weinig te doen. Vaak (en dit is afhankelijk van wat voor diensten je afneemt) is het niet meer dan alleen akkoord geven op de voorgestelde nieuwe huurders en het huurcontract tekenen.
Ferax Vastgoed regelt dit allemaal zelf. De mensen van Ferax hebben jarenlange ervaring in deze werkzaamheden. Als de portefeuille te groot wordt zal er een vastgoedmanager bijgehaald worden.